Η καλύτερη πόρτα του Je Kunt foto bekijken erop te clickken. Vanwege de slechte kwaliteit heb ik ze bewerkt.

Wijlen Jan Kuiper, mijn dierbare vriend en δημοσιογράφος schreef dit artikel voor het herdenkingsboek "Vrede, je moet erin geloven"ter gelegenheid van 50 jaar bevrijding.

foto6

Φωτογραφία boven: Wijlen Πρόεδρος van de Airgunners Association Jim Carpenter en wijlen Wally Simpson bij de herdenking το 1986.

Het Drontens vliegersmonument, een ontwerp van αρχιτέκτονας Pieter Jellema, bestaat uit de propeller van de in Flevoland geborgen Lancaster bommenwerper ED357.

Hierbij de record op Back to Normandy: https://www.backtonormandy.org/the-history/air-force-operations/airplanes-allies-and-axis-lost/lancaster/10404-Lancaster10404.html

Op 4 mei 1965 vond de onthulling plaats op de piek, waar nu De Meerpaal στάση. De toenmalige Commodore JI Bosch van de Koninklijke Luchtmacht viel de eer te beurt het monument te onthullen. Het werd, in een ambiance van regen en onweer, een stijlvolle plechtigheid ter nagedachtenis aan alle geallieerde vliegtuigbemanningen, πέθανε στο de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. Een eerbewijs van de inwoners van een nieuw stukje Nederland, waarvan velen elder in het land de oorlog aan den lijven hadden ondervonden.

Die eerste herdenking bij het μνημείο werd een stil eerbetoon aan de bemanningsleden van de geallieerde vliegtuigen en in het bijzonder aan de bemanningsleden van de Lancaster ED357, die hun leven lieten voor onze vrijheid.

foto2

Φωτογραφία boven: Toenmalig landdrost dr.ir. WM Otto en Secretaris van het Openbaar Lichaam «Zuidelijke IJsselmeerpolders» de heer K. van Aalderen.

Commodore Bosch noemde op de donkere avond van 4 mei 1965 deze vliegtuigpropeller een eenvoudig μνημείο συνάντησε een grote historie. «Ouderen van ons, hebben tijdens de oorlogsjaren het geluid van de motoren in de lucht als muziek in de oren geklonken: muziek van de vrijheid.

Hier boven in de lucht ήταν het echter geen muziek, maar afweergeschut, waardoor velen werden getroffen en brandend στο het IJsselmeer stortten. Hier boven in de licht boven dit nieuwe land heeft zich menig tragiek afgespeeld.

Ας παρακολουθήσουμε και να παρακολουθήσουμε τα νέα μας. Zij deden dit echter hun werk voor ons ». Als deze propeller zou kunnen spreken, dan zou U het volgende verhaal kunnen horen: «Ik ben een propeller van de viermotorige Britse Lancaster bommenwerper MK Συναντήθηκα με τον registratienummer ED357, behorende tot het nummer 12 Squronron en gestationeerd op het vlieg.

foto3

Φωτογραφία boven: De heer GJ Zwanenburg (tweede van links) en kapitein AP de Jong (κρυφό) waren vanaf het ξεκινούν τώρα betrokken bij de 4 mei-herdenking στο Dronten.

De eerste vlucht werd gemaakt op 6 Δεκεμβρίου 1942, 36 maal voerde het toestel een vlucht naar Duitsland uit. De 37ste keer in de nacht van 11 op 12 juni 1943, ging het mis en werd de Lancaster πόρτα μετά το geraakt en stortte in het IJsselmeer tussen Swifterbant en Lelystad. Het toestel telde zeven bemanningsleden, waarvan er vier begraven liggen op de Algemene Begraafplaats te Amsterdam, te weten slantant vlieger Thomson, λοχίας τηλεγράφος Campbell, λοχίας boordwerktuigkundige Osborne en λοχίας bommenrichter Ward.

De drie andere bemanningsleden werden als vermist opgegeven. Uit latere onderzoekingen zou blijken, dat de airgunners Pingle en Sparling de crash hadden overleefd en als krijgsgevangenen naar Duitsland werden afgevoerd. Navigator -sergeant Bowes Staat nog steeds και vermist opgegeven.

foto4

Φωτογραφία boven: Toenmalig burgemeester van Dronten mr. Βαν EP Veldhuizen en wethouder mevr. HJDA Blink-Koning bij de kranslegging namens het gemeentebestuur van Dronten.

Boven Nederland zijn tijdens de Tweede Wercldoorlog tussen de 5.000 el 6.000 vliegtuigen neergekomen. Alleen de RAF verloor meer και 27.000 vliegtuigen, terwijl de verliezen van de Amerikaansee Πολεμική Αεροπορία nog groter waren.

Ανά toestel kwamen gemiddeld vier bemanningsleden om het leven. Ο Het IJsselmeer είναι ο ίδιος ο massagraf van duizenden vliegers. Een graf zonder merken, zonder opschrift, zonder eerbetoon.

Jonge mannen van vreemde nationaliteiten hebben hier hun leven gelaten om de onderdrukte volkeren vrij te maken. Vandaar de oproep van Commodore Bosch op de avond van de vierde mei 1965: «Μνημείο Laat de bevolking van Dronten dit eenvoudig zien niet alleen voor de Doden, maar ook als eman vermaning aan de jongeren, dat de toekomst niet zonder vrijheid kan».

foto5

Φωτογράφιση: Πόρτα Kranslegging burgemeester drs. Γ. Ντέκερ εντούτοις FD van Kuik.

De toenmalige landdrost van het openbaar lichaam «Zuidelijke IJsselmeerpolders», de voorloper van de gemeente Dronten, dr. Ιρ. WM Otto memoreerde bij de onthulling en de eerste herdenking, dat tweederde gedeelte van de inwoners van Flevoland zo jong zijn, dat zij weinig του geen persoonlijke herinneringen aan de oorlog γνώρισε το zich meedragen. Maar de ouderen hebben deze persoonlijke herinneringen wel en zij gaan in hun gedachten nog vaak - en zeker op de 4de mei - terug naar de jaren 1940-1945.

Maar terwijl op het oude land de herinneringen aan deze περίοδο op vele plaatsen zichtbaar gestalte hebben gekregen in de vorm van een monumenten, graven-en gedenktekens - terwijl op het oude land ook zoveel van de ouderen zeer persoonlien in dit nieuwe land - ogenschijnlijk niets dat aan de oorlog herinnerde en ήταν er ook geen zinvolle plaats waar wij op de 4de mei onze doden uit de oorlogsjaren konden herdenken.

Το Toch είναι ook dit gebied het toneel geweest van hevige strijd. Immers bij de ontginning van dit land heeft de bodem van het IJsselmeer in de afgelopen jaren geleidelijk zijn geheimen moeten prijsgeven, en zo hebben wij dan ook al vele restanten gevonden van geallieerde vliegtuigen die hier zijnn

foto7

Φωτογραφία boven: Echtgenotes van airgunners bij het plaatsen van houten kruisjes aan de voet van het vliegersmonument.

Wij vonden hiermede de stille getuigen van de holdhaftige strijd die de geallieerde vliegers voor onze vrijheid hebben gevoerd. Het is goed dat dit μνημείο σε όλο τον κόσμο στο lengte van jaren eraan zal herinneren dat vele geallieerde vliegers die vrijheid die nu hier bestaat, boven deze polder hebben bevochten en dat vele van deze vliegers in de polder - toen nog de modderbodem hme - hun laatste rustplaats vonden ».

Μνημείο De eenvoudige, μνημείο, πόρτα δεδομένων de bouw van De Meerpaal verplaatst werd naar de huidige piek op het Redeplein, kreeg tien jaar αργότερα, το 1975, το een and Wending.

Een foto van het Drontens vliegersmonument στο een Engels tijdschrift το 1974 ήταν ο Mick Smith, στο de oorlog airgunner bij de RAF, aanleiding om een ​​bezoek aan Dronten en aan het monument te brengen. Hij werd zo getroffen πόρτα het eenvoudige μνημείο, dat hij het jaar daarop συνάντησε een groep air gunners de 4 mei-herdenking στο Dronten bijwoonde.

Het eerste bezoek leidde, mede door de inspanning van Smith en een andere airgunner Jim Carpenter, tot een jaarlijkse pelgrimstocht van Britse αερομεταφορέας naar Dronten.

In de loop der jaren groeide een speciale band tussen de airgunners και de Drontense. Een band, die πόρτα Mick Smith στο mei 1984 tijdens een bezoek dat prins Bernhard aan het monument en aan de in Dronten vertoevende airgunners bracht, als volgt onder woorden bracht: «Άλλωστε, στο Ντράντεν weer ontmoet en zie hoe hun kinderen van onze gastgezinnen ons als hun eigen Engelse grootouders beschouwen, και weet ik dat ons werk niet tevergeefs είναι geweest. Ο Van een klein stekje είναι ο een machtige eik gegroeid ".

foto8

Φωτογραφία boven: Voor de Britse airgunners staat ieder jaar een bezoek aan Dronten en de herdenking op 4 met op bet programma. Το 2018 waren nog enkele airgunners aanwezig

Ο πρόεδρος του van van wereldorganisatie van airgunners, ο Jim Carpenter weten, dat Dronten voor altijd de piek op aarde zal zijn, waar de airgunners hun geallieerde vrienden, πέθανε στο de Wereld Oorlog voor hun leven gaven, zullen σχολιάζει.

foto1

Φωτογραφία boven: Commodore JL Bosch en kapitein AP de Jong bij een van de eerste herdenkingen bij het vliegersmonument στο Dronten.


Το 1984 ook richtten de Britse airgunners στο het Dronter gemeentehuis een speciale Air Gunners Room in met daarin vele attributen, die herinneren aan de luchtoorlog 1940-1945.

Maar al το 1980 eerde het gemeentebestuur van Dronten de zeven bemanningsleden van de Lancaster ED 357 πόρτα στο Dronten-zuid straatnamen naar hen te vernoemen. De Canadese boordschutter WT (Bill) Pingle, het enige nog in leven zijnde bemanningslid, werd door de Dronter gemeenschap uitgenodigd de 4 mei-herdenking bij te winen en de straatnamen te onthullen. Een gedenksteen aan de Lancasterdreef herinnert aan deze gebeurtenis.

foto9

Φωτογραφία boven: Ο Λάνκαστερ συναντήθηκε με το «bf het vliegersmonument» στο Dronten, άλλοι και άλλοι gealieerde gelieerde στο de Tweede Wereldoorlog.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια δημοσιεύτηκε ακόμα

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Ανάρτηση σχολίου ως επισκέπτη.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
×