Για να δείτε την εγγραφή και την τοποθεσία κάντε κλικ εδώ

μπαάκ
Τοποθεσία σφάλματος
Το de maand juni 2013 είναι 70 jaar geleden dat er een grote, viermotorige Lancaster bommenwerper neerstortte op de Bakermark στο Baak. Περίπου 40 mtr ten Noord-oosten uit de hoek Dollemansstraat - Bakermarksedijk, tussen de boerderij De Dolleman, fam. Harenberg, de bakkerij - maalderij van de familie Jansen van de Blauwe Hemel, het woonhuis van Toon van den Bos en het woonhuis van de familie Notten.

Door Marinus Harenberg gepubliceerd στο De Zwerfsteen

(Φεβρουάριος 2013, http://www.historischeverenigingsteenderen.nl/)

De ouderen onder ons kunnen het montone gedreun van de overtrekkende eskaders bommenwerpers in een schier eindeloze stroom van vliegtuigen nog wel herinneren. Het zware geronk klonk allen die hunkerden naar de vrijheid als muziek in de oren, immers elke slag toegebracht aan het industriële hart van Duitsland, het Ruhrgebied zou het einde van de gruwelijke 2e wereldoorlog een stap dichterb. Ο Maar menigeen έπρεπε να ταιριάζει στο ντε Γκέτεντ ντε Γκέτεντιτζε Βερλιέζεν, Βέρντεν Γκλέντεν πόρτα Ντε Ένγκελσεν και Αμερικάνεν
Σε ναντ βαν 26 Ιουνίου 1943 stegen 473 bommenwerpers in Engeland op συναντήθηκε επίσης doel Gelsenkirchen. Het nummer R5572 wat op de romp stond, vlak bij de staart, steeg op ca. 00.30 uur στο Nottinghamshire wat ruim een ​​uur αργότερα zou neerstorten στο Baak. Er keerden 34 toestellen niet terug, συνάντησα τα περισσότερα και 200 ​​bemanningsleden waarvan het grootste deel zou omkomen die nacht. Van de 34 toestellen zijn er 16 neergekomen in Nederland, 6 ervan kwamen in de Achterhoek neer tussen een en twee uur's nachts, oa in Gorssel, Epse, Zieuwent, Aalten, Zevenaar en Baak.
Ο μεσάζων είναι het de kerkhoven σε deze plaatsen te bezoeken waar de slachtoffers χαραγμένο liggen.
Verder in de middag verloren de Amerikanen 20 bommenwerpers bij een aanval op Noord-west Duitsland, 275 bommenwerpers waren in Engeland opgestegen. De Duitse Luftvvaffe blek achteraf 9 jachtvliegtuigen te hebben verloren.
Ο De Engelse bommenwerpers είχε το allemaal een 7-koppige με το bemanning aan boord. De Duitsers hadden een sterk verdedigingsapparaat, snelle jagers, en een goede communicatie onder elkaar Denk aan 2 radarsystemen bij de “Bloemendaal” en “Til” / “Borriskamp” στο Toldijk, de 2 voetstukken van beton staan ​​er nog steeds, dat was voor tijd een geweldige uitvinding. De geallieerden hadden deze uitvinding van de Duitsers eerst wel onderschat. 
De installaties konden op 80 km de hoogte en de snelheid bepalen van de van de bommenwerpers πεθαίνουν σε ένα εμπόρευμα. Kwam zo'n vliegtuig ανά nachts terecht του ongeluk στο een zoeklichtbundel terecht, και ήταν het voor de Duitse nachtjager een makkie. Αργότερα werd er door de geallieerden reepjes zilverpapier uit de vliegtuigen gestrooid, om zo de radarbeelden van de Duitsers te storen.

 

σκάψιμο Λάνκαστερ
Οργάνωση

Λωρίδες αλουμινίου

Ο Ντατ ήταν άσχημος, δεύτερος και ανδρικός Μόργκεν, μέχρι και σήμερα, βίντεν και αλουμίνιο αλουμίνιο. Ook het doel wat gebombardeerd moest worden bleef voor on allemaal gissen. Είχαμε προειδοποιήσει για τον βαν ντε Μόιν-, Sorpe-, en Edersee wilden vernietigen, zodat het waten dus de energie voor de oorlogsindustrie lam werd gelegd. Hier in Steenderen en Baak werden we lang bang gemaakt voor een geweldig hoge vloedgolf van water (οι χειμώνες του χειμώνα liep hier ook alles onder water vanuit de IJssel, dijken waren er nog niet) als de stuwdammen zouden breken. Om die stuwdammen te vernietigen waren zeer gedurfde en geraffineerde aanvallen voor nodig. γνώρισα τον speciale, roterende bommen die heel laag ca. 15 mtr boven het wateroppervlak moesten worden gedropt. Het was's sachts 26 Ιουνίου om 1.30 uur toen ze me bruut wakker maakten, ze riepen «de Tommies σχόλια er weer aan», ήταν και άλλος ο λόγος για το de lucht. Als 12 jarige jongen vond ik het een avontuur en zag toen nog praktisch geen gevaar lk sprong uit bed, toen nog een beddekast en trok snel wat kleren aan, het kon soms lang duren en koud zijn. Toen ik buiten kwam merkte ik dat het prachtig weer was, licht bewolkt, bijna geen άνεμος aangename temperatuur de beide knechten, waarvan een onderduiker waren ook al buiten. Vader en moeder blven zo'n beetje tussen de buitendeur en de slaapkamer heen en weer lopen. Ze hielden de wacht voor mijn zusjes en reageerden. ήμασταν καθαρότεροι άλλοι, de zoeklichten stonden weer συναντήθηκαν tientallen te stralen στο de lucht, het leken net planken, "Planken te koop" zeiden de mensen hier dan. Θέλετε κάποιος να πάει καλά στο ντε λακτ και το ύφος πριν από το δίχτυ του και να το κάνει. «Το de eerste formatie is er al overheen» zeiden de knechten, στο de richting van Hengelo Gld zakte het geronk zachtjes weg.

Δεν έγινε ήσυχο

 

ραντάρ
Σταθμός ραντάρ

Στίχοι που σημαίνει: Stil werd het echter niet, θέλουν vanuit Westelijke πλούσιους beget hebr gebrom van vliegtuigen weer aan te zwellen, het ήταν ακόμη ξεχωριστό monotoon gedreun. Soms werd het eentonige gebrom verstoord πόρτα een lichter geluid. Οι μάνατζερ της Dat Waren de Duitse πεθαίνουν από τη μορφή, heevlogen, ze beschoten de bommenwerpers zodra die in het licht van de zoeklichten kwamen. Dan ratelden de mitrailleurs in de lucht, en af ​​en toe hoorden we op de grond luchtafvveergeschut bulderen. Het uit het westen opkomende geronk komt langzaam maar zeker dichterbij. De eersten waren al boven onen to het Westen een lichtvlekje zichtbaar werd. Al snel werd ons duidelijk dat dit een brandend vliegtuig ήταν. Oei jongens dit wordt gevaarlijk, het komt precies deze kant op werd er geroepen. De lichtvlek kwam spookachtig, soms is achter een wolk op ons af. Duidelijk zijn nu de op hol geslagen motoren te horen. Σχεδίαση μελετών και εμπλουτισμένων Steenderen και περίπου 10 δευτερόλεπτα αργότερα, αλλά αργότερα, η αμερικανική βόμβα είχε verloren, από afgeworpen. Het vliegtuig begon slingeren en verloor hoogte. Het ήταν een angstaanjagend geluid van de in doodstrijd krijsende motoren van de aanstormende machine die een toorts de nachtelijke hemel verlichtte. Waar zal het neervallen; Εγκαθιστούμε τους ναρ συνδέσμους και ακόμη και τους ναρκωτικούς ελέγχους om zo het brandende gevaarte te ontwijken. Το Het Toestel ήταν αμφιβληστροειδές, ακόμη και πιο πολύ, όπως το naakt, nael rechts maakte, snel hoogte verloon achter de huizen verdween en daar met een doffe klap op de grond neerstortte. Een grote felle vuurgloed steeg op naar de hemel, verstard en verschrikt, bijna op de grond liggend keken we naar de vuurzee. Zou er nog een explie volgen van de bommen die het vliegtuig γνώρισε zich meedroeg; Από το zouden die na een poosje uit elkaar springen επίσης και από την πόρτα werden πόρτα het vuur; Hoe zal het met de mensen gaan van wie het vliegtuig ήταν neergevallen; Zouden er nog mensen στο gezeten hebben του zouden ze er uit gesprongen zijn; Deze vragen speelden ons allemaal door het hoofd toen we daar lagen en toekeken en nog niet precies konden bepalen waar het vliegtuig lag omdat het achter de huizen ήταν η απόφαση. De beide knechten wilden er al naar toe lopen, maar dat wilde vader Spekkink niet hebben. "Hierblijven" riep hij "Veel te gevaarlijk". Τα σχόλια του Je Mocht niet buiten, en overal waren de Duitsers.

Λεία

Het moet ongeveer boven de Posbank zijn geweest dat een Duitse jager vanuit de dekking van de lichte bewolking zich een prooi uitzocht in de voortvliegend RAF bommenwerpers. De bommenwerpers zelf waren zwaar bewapend, ze hadden oa 3 zware mitrailleurs aan boord, een in de staart συναντήθηκε με τον Schutten een στο de koepel enen in de neus. Helaas konden ze de jagers στο het donker niet van zich afhouden. Εν τω μεταξύ wop de 7 koppige bemanning van de Lancaster συνάντησε τον kogels doorzeefd. Het ontredderde vliegtuig zwenkte brandend uit de groep en boog af naar de IJssel πλούσιος Steenderen waar de bewoners werden opgeschrikt door de gierende motoren (προωστήρες afgeschoten en ontregeld) van de naderbij stormende machine die eenttel nen Verschrikkelijk moet het δράμα zijn geweest dat zich enkele minuten na de beschieting afspeelde in de snel hoogte verliezende Lancaster Het είναι το νέο μέρος του alle zeven leden van de bemanning nog in leven waren voor het brandende vliegtuig neerstortte. Vermoedelijk waren de meesten καλάμια dood of zwaar gewond. Het vliegtuig vloog nog vrij hoog toen het getroffen werd en zou de bemanning nog gelegenheid hebben gehad om hun tot ondergang gedoemde vliegtuig ανά αλεξίπτωτο. Ο Piloot Davidson ήταν de enige van wie, συναντήσαμε τον zekerheid weten dat hij nog στο leven ήταν. Vertwijfeld, misschien in een laatste poging om nogets te redden dropte hij de bommenlast in het laag gelegen moeras en weidegebied van het “Vreegat” tussen Steenderen en Rha waarna hij zich συναντήθηκε με το zijn valscherm στο veilgheid bracht πόρτα ελατήριο. Γουάτζιτς, ακριβής ύφεση, zullen, συναντήσαμε το zekerheid achterhalen, θέλουμε ο de Canadees EW Davidson να είναι ενήλικες υπερπλασιασμένοι το 1988 στον Καναδά. Το Hij είναι na de sprong στο Duitse handen gevallen en is toen in het kamp Mühlberg aan de Elbe met vele andere geallieerde piloten opgesloten geweest.
Το De felle flits en ca. 10 δευτερόλεπτα αργότερα een zware knal, alles richting Steenderen die we voor het neerstorten van de bommenwerper zagen en hoorden blek de bewuste gedropte bom te zijn geweest. Το Het ήταν een grote "Cookie" bom van 4000 kg die daar neerviel σε het moerassige weiland περίπου 250 mtr δέκα δυτικά van de boerderij "De Vree" πέρα ​​από την πόρτα της οικογένειας. Piet van de Water tussen Steenderen en Rha, en 300 mtr ΟΧΙ van de boerderij «De watermolen» πέρα ​​από την πόρτα de fam. Roordink, αργότερα Jan en Leike Uenk.
Het Weiland ήταν ο van van de heer Markvoort και ο Zwolle. Wij, van de "Brandsenberg" uit Baak, fam. Willem Spekkink en Harenberg waren toen de pachters van de grond en hadden daar 15 pinken en koeien lopen, ze hadden geen schrammetje opgelopen. De bom viel στο de hoek van de wei tegen de dijk van de Grote Beek. Het gat ήταν φυλή 10 mtr και 3 mtr. Το de explie ήταν ζωολογικό, dat de prachtige witte boerderij «De Vree» helemaal onder de modder kwam. Ruiten en deuren waren kapot, maar de degelijke en ouderwetse bouwwijze van de gebinten en de muren de de oude boerderij de explie overleven. Gelukkig hadden de bewoners tijdig een veilig heenkomen gezocht in de kelden waar de LBO uit Steenderen de bewoners ongedeerd aantrof.

 baak2Crashplaats

Nu terug naar de chrashplaats. Voor dat de lancaster neerviel verloor het nog 2 van zijn 4 motoren, 400 en 800 mtr van de chrashplaats. Toen ik voor het eerst van achter de “Bosmiete” van bakker Jansen van De Blauwe Hemel het wrak zag liggen είχε το me da da nog een vliegtuig bij voorgesteld, το maar het was een grote, smeulende schroothoop waarbij geen vliegtuig meel Το σχολείο Maandags naar, ήταν γνωστό ως hetzelfde maar het vuur ήταν bijna uit, en het knetterde ook niet meer van de munitie wat het toestel meevoer voor de afweer «s Middags uit school wilden, συναντήσαμε ακόμη και 4 5 4 jongens" Mica " glas gaan zoeken bij het toestel. Van Mica glas een soort helder kunststof waren de ruiten van de Lancasten een voorloper van plastic glas. Είχαμε το σχολείο gehoord dat je van dat 5 a 10 mm dikke glas mooie ringen voor om je vingers kon maken. Είχαμε ζουνκ, geen Duitser te zien, kropen onder de afrasteringsdraad doon want het vliegtuig lag een meter of 2 van de weg af We wilden de eerste scherven oprapen toen ween Duitse soldaat vanachter de houtmijt zagen springen en die schreeuwde Weg "" Raus ", toen schoot hij een paar maal στο de lucht. Εν ολίγοις, εμείς παραθέτουμε το Helemaal de verkeerde op en hebben wel anderhalve χιλιόμετρο omgelopen om bij huis te σχόλια. Άμεση ηγεσία του σχολείου zogn er nog schroothandelaren uit Zutphen geweest en hebben de rest wat nog in de grond zat meegenomen.Toen hebben ze volgens Toon van de Bos, buurman nog een identiteitsplaatje gevonden zodat de zesde, vermiste person Εν τούτοις, η δημοσίευση, η παρουσίαση του βιβλίου στο Steenderen kan men zien dat er naderhand een steen is bijgeplaatst, de laatste 2002 stenen staan ​​dicht bij elkaar Ook hebben εμείς το 3 nog een laatste poging gingu om na zien ο Γκοντ Ζατ Βαν ντε Λάνκαστερ Σάμεν συναντήθηκε με τον Γκρίριτ Γκόσελνκ κύβος Μπελαντζέλος Ζιζ Κράνα Μπεσίκμπαρ Στέλντεν και μετά το φορτηγό Van Co MaarschalkenNeerdt uit Purmerend die een deskundige ήταν το gebied van in de oorlog gecrashte vliegtuigen. Hij bracht ook nog 1940 medewerkers mee van de stichting ARG 1945-XNUMX Μουσείο Luchtoorlogs "Fort Veldhuis" Heemskerk. Er is toen nog veel klein spul gevonden die veel historische waarde bleeken te hebben, tijdens de werkzaamheden kwamen veel Baakse mensen, nieuwsgierigen en andere belangstellenden kijken. Vele vragen werden gesteld, en werden helder en deskundig door de mensen van het museum beantwoord.

προδιαγραφές του Λάνκαστερ


Το Wat gevonden werd ήταν ένα αλεξίπτωτο που συναντήθηκε με τον gespen en haken, uniformstukken, vliegershelmen, resten van een trui, een thermostaat van de Merlin motor en vele patronen. Ο Deze voorwerpen liggen στο μουσείο het στο Heemskerk συνάντησε το nog enkele grotere stukken van de Lancasten Nog een paar wetenswaardige berichtjes die ik gevonden heb in de historie van de gemeente Steenderen, ζωολογικοί κήποι Στο het procesverbaal staat het volgende:

Procesverbaal αρ. 37

26 Ιουνίου 1943, te Baak in de nacht van vrijdag 25 Ιουνίου op zaterdag 26 Ιουνίου. Omstreeks 1.45 uur in de nacht zag ik Hendrikus Theodoris Dahlhaus, Opperwachtmeester en Postcommandant der Marechaussee te Baak gemeente Steenderen dat in deze gemeente een vliegtuig brandend neerstortte. lk begaf mij onmiddellijk naar het fel brandende vliegtuig. Het vliegtuig blek in een perceel hooiland van de heer GJ Harenberg terecht te zijn gekomen, ongeveer 80 μέτρα van het woon-winkelhuis van W. Jansen en eveneens ongeveer 80 μέτρα van de boerderij van GJ Harenberg. Omstreeks 2.45 uur dus een uur αργότερα nadat het vliegtuig neerstortte, kwamen leden van de Duitse weermacht, die de omgeving afzetten. Omstreeks 9.00 uur die morgen deelde een Duitsche officier mij, σχετικό voornoemd, mede dat de ξύπνησε πάνω από το dat vliegtuig aan mij werd overgedragen. Den zelfden dag's avonds om 21.30 uerd werd de bewaking van het vliegtuig overgenomen door Duitsche soldaten.
Het neergestortte vliegtuig blek een Engelsche bommenwerper te zijn. Bij en onder het vliegtuig zijn 5 gedeeltelijk verkoolde lijken van de inzittenden gevonden. De lijken zijn gekist, en overgebracht naar het lijkenhuisje van de Algemeene Begraafplaats te Steenderen. Twee motoren van bedoeld vliegtuig lagen respectievelijk 400 en 800 μέτρα van de plaats waar het vliegtuig neerstortte. Enkele delen van het vliegtuig waaronderen delen van de vleugels lagen in de omtrek verspreid. Verdere persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan en schade werd συναντήθηκε με τον βιτρίνα βιντ Χέτλντ Στάντε Γκέας Νιέτ Αανγέρχτ. Το Door den Burgemeester van Steenderen είναι onmiddellijk een alarmeringsbericht doorgegeven waar opsporing en anhhouding werd verzocht van eventueel afgesprongen piloten. Na melding van bovenstaande gegevens aan het Plaatselijk Hoofd van de Lucht Beschermingsdienst zijn door dezen onmiddellijk telefonische gewaarschuwd de rijksinspectie LBD Den Haag Den Polizei-offizier beim Beauftragten für die Provinz 20344, alsmede den Ortskommandant te Doetinchem τηλ 810 el de Wehrmachtscommandantuur te Arnhem. Waarvan πόρτα mij H. Th. Το Dahlhaus persoonlijk op den afgelegden ambsteed είναι opgemaakt dit procesverbaal σε σχέση με το gegeven aan de groeps, διοικητής του Laag-Keppel, teneinde te worden verzonden aan den Heer Burgemeester van Steenderen.
Gesloten te Baak, 26 Ιουνίου 1943.

 

φάρμα de vree
Τοποθεσία σφάλματος

Επίσημη έκθεση αριθ. 41

Op zaterdag den vier en twintigsten juli 1943, des voormiddags omstreeks 9.00 uur werd mij, Hendrikus Theodorus Dahlhaus, Opperwachtmeesten Postcommandant der Marechausse te Baak gemeente Ο Steenderen medegedeeld dat te Baak gemeente eeneneneeneneeneneneeneneeneneneenen Λοιπόν, σχετικές πλακέτες voornoemd begaf mij naar de aangeduidde. Openen perceel roggeland, gedeeltelijk afgemaaid lag een ledig olieresevoir en een ledige zuurstofbus. 100 μέτρα Westkant Coöp Baak en Drempt te Baak. Daar bedoelde voorwerpen niet ver verwijderd lagen van de plaats waar het Engelsche vliegtuig op 26 juni brandend neerstortte kan met zekerheid aangenomen worden dat die voornoemde voorwerpen afkomstig zijn van dat vliegtuig. Bedoeld reservoir en bus είναι gedeponeerd και heme gemeentehuis te Steenderen. Na melding van bovenstaande gegevens aan het Plaatselijk Hoofd van den Luchtbeschermingsdienst zijn door dezen onmiddellijk telefonisch gewaarschuwd de Rijksinspectie LBD, Meldingscentrale den Haag. Waarvan πόρτα mij Opperwachtmeester H.Th. Το Dahlhaus persoonlijk op op den afgelegden ambtseed είναι opgemaakt dit procesverbaal en overgegeven aan den Groepscommantant te Laag-Keppel teneinde te worden verzonden aan de Heer Burgemeester te Steenderen.
Gesloten te Baak, 24 Ιουλίου 1943.

σημείωση

Πληρώθηκε στον GJ Harenberg στο Baak ποσό 10.00 Fl για τη μεταφορά 5 πεσμένων Αγγλικών πιλότων από το Baak στο General Cemetery Steenderen. Για οδήγηση με άμαξα δύο φορές. Ένα συγκεκριμένο Ten Hoopen έλαβε 3.25 Fl για να βάλει τα ονόματα στα φέρετρα των νεκρών αερομεταφορέων. Ο Φα. Οι Roordink & Zoon te Baak χρεώθηκαν 225.00 φιορίνια, ως το κόστος για 5 τεμάχια φέρετρων, βάφτηκαν και εφοδιάστηκαν με λαβές, και τη διάσωση των πτωμάτων του νεκρού.

Νεκροταφείο Steenderen Ολλανδία


Πλήρες φορτηγό Lancaster R5572.

 

- Λοχίας EW Davidson, πιλότος.

- Λοχίας JGV Williams, πλοηγός

- λοχίας JA Francis, ραδιοτηλεγράφος en tevens boordschutter

- λοχίας S. Cowgill, boordwerktuigkundige.

- λοχίας EWH Browne, bommenrichter

- λοχίας πτήσης CH Sinclain

- Warrant Officer 11 LE Sparling, boordschutter

Allen Engelsen, uitgezonderd de Canadese πιλότος.

 

Μνημείο Herdenkings

Ωχ hebben, το 2001 al eens gedacht over een herdenkingsmonumentje langs de weg te plaatsen voor fietsers en toeristen in de zomerdag en ze zo te attenderen wat hier τον Ιούνιο του 1943 είναι gebeurd. Het zou tussen de bomen en dichtbij de afrastering comment te staan, dus 10 mtr van waar het vliegtuig είναι νεότερος. Εμείς, βρήκαμε τα τακούνια, τακούνι απλό και τακούνι βεν στίν και μπεντόν συναντήθηκαν με το αλουμίνιο και το αλουμίνιο. Συναντηθήκαμε και είμαστε λίγοι στο Steenderen gegaan voor medewerking, hulp, onderhoud en toestemming. Έχουμε βρει, είχαμε gehoopt op medewerking omdat een jaar ervoor στο Rha het wel is gehonoreerd, zie de Zwerfsteen 6-2001 waarin ook de hele oorlogsgeschiedenis van 2-40 wordt weergegeven στο Steenderen en vooral Rha, zeer intereer Εμείς τα πράγματα, afgevraagd, zijn er wel eens nabestaanden voor inlichtingen en informatie geweest van de crash op de Bakermark. Zo nu hoop ik met met dit dit artikel at drama de Bakermark voor de toekomst στο αληθινό mag blijven. Συναντήθηκε ο Dank aan iedereen die mij heeft geholpen, στο het bijzonder Co Maarschalkerweert uit Purmerend die mij στο het verleden veel informatie heeft verschaft over de luchtoorlog 45-40. Εν τω μεταξύ Henk Samberg voor het digitaliseren van de tekst en de foto's.

 

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια δημοσιεύτηκε ακόμα

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Ανάρτηση σχολίου ως επισκέπτη.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Μπορείτε να βάλετε εδώ το σχόλιό σας για τα κοινωνικά μέσα